Luisteren naar je lichaam, hoe dan?

Gepost door Karin van Ulft op 19-10-2018

Je hoort het wel vaker, luister naar je lichaam. Klinkt logisch denk je misschien. Maar waarschijnlijk denk je ook, hoe dan? Heb jij de handleiding van mijn lichaam?

Ik snap je vraag en zal je vertellen hoe ik dit gedaan heb. Door vallen en opstaan heb ik leren luisteren naar mijn lichaam, al vergeet ik dit soms ook weer. Door dit luisteren naar mijn lichaam, leer ik de signalen van mijn lichaam steeds beter kennen en kan hierdoor veel sneller reageren als er iets speelt. Maar deze signalen zijn voor iedereen anders en ook op ieder moment in je leven kunnen ze weer anders zijn. Dus nee, er is helaas geen handleiding van de signalen van jouw lichaam. Je zult ze zelf moeten ontdekken. Door stil te gaan staan en voelen besef je waarschijnlijk al snel hoe duidelijk je lichaam aan de bel trekt maar heb je dit altijd genegeerd.

Ik zie ons lichaam als het dashboard van een auto met heel veel waarschuwingslampjes. Als deze in een auto gaan branden dan kijk je in het instructieboekje van je auto of neemt contact op met de garage. Voor ons lichaam is het in feite niet anders. Des te eerder jij reageert op de signalen van je lichaam en doet wat je op dat moment nodig hebt, des te eerder houd je lichaam op met deze signalen te geven.

Ik zal je een voorbeeld geven. Later vandaag heb ik een online afspraak om zelf gecoacht te worden over een voor mij nog heel gevoelig onderwerp. Gedurende de ochtend merkte ik dan mijn energiepeil omlaag ging en ik me zelfs mentaal slecht ging voelen. Het duurde even voordat ik doorhad wat er speelde, ik was bang. En heel mijn lichaam was me aan het helpen om er voor weg te kunnen lopen. Gelukkig snapte ik snel genoeg wat er speelde en door dit te erkennen was de vermoeidheid al snel weg. 

Het makkelijkste om te leren voelen is door stil te gaan zitten, je niet te laten afleiden, ademen en verder helemaal niets. 
Dit kan heel eng zijn als je dit nog niet eerder hebt gedaan, en het kan dan ook heel druk worden in je hoofd met van allerhande gedachten. Want je geest wil je dan helpen met afleiding. Dit is prima, geen druk, geen zorgen. Blijf gewoon rustig zitten, besef waarom je hoofd druk word en accepteer dit gewoon. Je hoeft er niets mee te doen. Scan dan eventueel je lichaam van je voeten tot je kruin om te voelen of en wat je voelt in je lichaam. Zit er ergens druk, pijn, onrust of iets anders? Laat dit er gewoon zijn en accepteer het.

Door dit vaker te doen ga jij snappen welke signalen waarvoor staan en wat jij ermee kunt doen. Het is een mooi proces in het bewust worden van je lichaam en heel je systeem. Dit heeft tijd nodig en een beetje inzet. Want als je dit niet oefent dan zul je het ook niet gaan voelen.
Wil jij hulp bij het leren luisteren naar jouw lichaam? Of voel je de signalen wel maar weet je niet hoe dan te handelen? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een coachingsgesprek. Of laat je masseren dan leer ik je naar je lichaam te luisteren middels een massage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + 12 =