Het dashboard van je lichaam

Sinds een hele tijd vergelijk ik mijn lichaam regelmatig met een auto. Dit omdat het soms makkelijker is om dan te snappen hoe je voor je lichaam mag zorgen.

Als je de signalen van je lichaam als de rode waarschuwingslampjes van het dashboard in je auto beschouwd dan weet je dat er iets aan de hand is onder de motorkap en je er aandacht aan mag gaan geven. Hoe gek is het dan dat we maar door en door gaan en de signalen compleet negeren?

Voor onze auto zorgen we over het algemeen beter dan voor ons eigen lichaam. Denk maar eens mee. Als er een lichtje op het dashboard oplicht dan pak je het boekje erbij wat er is of je belt je garage en laat het repareren. Ook geven we de auto een grote en kleine beurt en wordt de auto ook nog eens regelmatig gekeurd. Hoe anders is het met het zorgen voor ons lichaam!

Hoe vaak heb je niet hoofdpijn of een ander kwaaltje? En denken en zeggen we, dat hoort erbij. Paracetamolletje of ibuprofennetje erin en we kunnen weer even verder. Het enige wat je daarmee doet is een symptoom onderdrukken en negeren.

Je plakt bij wijze van een pleister op het rode lampje van je dashboard en gaat weer vrolijk verder. Als er dan vervolgens nog een rood lampje gaat branden in de vorm van nog stevigere hoofdpijn of gebrek aan energie en vitaliteit dan ook negeren we dit en blijven we met lapmiddelen bezig.

Pas als er dingen echt kapot dreigen te gaan door ziekte ofzo dan schrikken we echt en gaan naar de dokter en het ziekenhuis.

Stel dat je bij de eerste rode lampjes eens stil zou gaan staan en na denken wat er aan de hand zou kunnen zijn? Niet dat je er dan heel lang over na moet denken maar gewoon eens observeren en voelen, wat wil dit mij zeggen? Drink ik voldoende water, stop ik de goede voedingsmiddelen in mijn lichaam, is mijn balans in inspanning en ontspanning goed, heb ik veel last van stress, hoe slaap ik de laatste tijd? Nog al wat dingen waar je even kort bij stil kunt staan en waar vaak heel veel winst te behalen valt.

Wat hierboven staat is allemaal geschreven uit eigen levenservaring. Dankzij mijn 2 chronische ziekte en depressie ben ik anders naar mijn lichaam gaan kijken en nog belangrijker er voor gaan zorgen. Stap voor stap heb ik in een periode van een heel aantal jaren dingen aangepakt die de kwaliteit van mijn leven enorm verbeterd hebben. Daarom deel ik mijn verhaal met jou. Ik weet hoe het kan zijn. Moe, ziek, geen puf om iets te doen, depressief en enorm ongelukkig. Ook weet ik dus dat je altijd dingen kunt aanpakken om je kwaliteit van leven te verbeteren. Start vandaag nog met echt voelen hoe je lichaam voelt. Ben je bewust van je lichaam en wat jij je eigen lichaam allemaal aandoet. Maak je eigen keuze om goed voor jezelf te zorgen.

Succes met voelen en je rode lampjes! 

Een tijdje geleden heb ik ook al eens een blog over dit onderwerp geschreven, deze kun je hier vinden.

Vergelijk de signalen van je lichaam met de rode lampjes op het dashboard van je auto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + 20 =