Herfst

Gepost door Karin van Ulft op 05-10-2018

Weet je dat de herfst een tijd is van loslaten, opruimen en naar binnen keren?
De natuur laat het je ook al zien. De blaadjes kleuren en laten los, al het leven lijkt langzaam te stoppen. En wat niet meer dient wordt afgevoerd en losgelaten.

Het kan dat je in deze periode van het jaar voelt dat je meer naar binnen wil, meer wil cocoonen. Thuis op de bank zitten, kaarsjes aan. Meer knus samen, knuffelen en de warmte opzoeken. Ook kan het dat je behoefte aan voeding veranderd. Meer hartige eenpansgerechten, meer stamppot en soep.

Het is daarom ook heel goed om nu een verwarmend element aan je voeding toe te voegen in de vorm van Kurkuma of Rode peper. Er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die je kunnen verwarmen. Eenvoudig gezegd alles wat een scherpe, pittige en zoete smaak heeft zal helpen om je lichaam energetisch te verwarmen. Denk dan aan droog, klein en oranje of rode kleur, zoals rode paprika, pompoen, kaneel, peper en nootmuskaat.

Wintergroentes hebben dat verwarmende element doordat ze er meestal langer over doen om te groeien als de zomergroentes (maak voor dit verwarmende element dan wel gebruik van biologische groentes die echt volgens de natuur gegroeid zijn en de tijd hebben gekregen).
Het is dus slim om deze voedingsstoffen aan je maaltijden toe te voegen om ze energetisch verwarmend te maken. Als je kijkt naar hoe onze grootouders aten zie je dit ook terugkomen, simpelweg volg de natuur, wat nu van het land komt, kun je nu het beste eten.

En misschien heb je de komende tijd wel behoefte aan een warm ontbijt, denk dan aan havermout met kaneel, of doe gebakken appel met Kurkuma en peper in je shake of yoghurt ontbijt. Al deze dingen gaan er mede voor zorgen dat jij in goede gezondheid deze herfst en winterperiode door zult komen.

Smakelijk eten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + tien =